niedziela, 11 maja 2014

Limonkowo - miętowy syllabub / Lime and mint syllabub


Uwielbiam syllabuby. Są pyszne, proste  i szybkie w przygotowaniu, więc sprawdzają się idealnie zarówno w chwilach, gdy nabieramy nagłej ochoty na coś słodkiego, jak i podczas odwiedzin niezapowiedzianych gości. Z zasady lubię je dosmaczać kwaśnymi dodatkami, żeby zrównoważyć przesłodką bitą śmietanę. Tak jest i tym razem, bo dodałam do syllabubu limonkę o odświeżyłam świeżą miętą. Słodkie pyszności :-) 

I absolutely adore syllabubs. They are unbelievably delicious, easy and quickly to prepare so they are ideal solution for sudden sugar cravings or unexpected guests. I like to flavour them with sour ingredients to balance supersweet whipped cream. This syllabub is no exception, cause I added lime juice into it and refreshen it with fresh mint. Simply delicious :-) 






Składniki (4 porcje) scroll down to English version
400 ml tłustej śmietany (36%)
6 łyżek cukru pudru
2 limonki, dobrze umyte
listki z 7-9 łodyżek świeżej mięty + dodatkowe listki do dekoracji
biszkopty do podani

1. Posiekaj drobno miętę
2. Zetrzyj skórkę z limonki i wyciśnij sok
3. Ubij śmietanę z cukrem pudrem na sztywno
4. Do ubitej śmietany dodaj posiekaną miętę, skórkę i sok z limonki i szybko wymieszaj
5. Przełóż do pucharków lub kieliszków i schładzaj w lodówce przez około godzinę (można pominąć) 
6. Przed podaniem udekoruj listkami mięty i odrobiną startej skórki z limonki i serwuj z biszkoptami. 

English version
Ingredients (4 servings) 
400 ml heavy cream (36%), 
6 tablespoons of icing sugar 
juice and zest from 2 limes
leaves from 7-9 mint stems + additional mint leaves for decoration 
lady fingers for serving  

1. Chop mint leaves finely 
2. Whip cream with icing sugar until stiff 
3. Add chopped mint, lime zest and juice to whipped cream and mix quickly 
4. Place in serving glasses and refrigerate for approximately 1 hour (this step can be omitted) 
5. Decorate with mint leaves and lime zest before serving
6. Serve with lady fingers. 



55 komentarzy:

  1. Moc aromatów i smaku ;) Boskie

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajna nazwa :) Piękne zdjęcia...

    OdpowiedzUsuń
  3. Prezentacja i zdjęcia - obłęd ! Bardzo podoba mi się limonka w tym przepisie :) Na pewno zrobię. Inspirujesz mnie <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wooow, ile piękna w tym komentarzu. Dziękuję Paulinko z całego serca <3

      Usuń
  4. Piękne kolorki, aż mi zapachniało limonką :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zaiste ten deser pięknie pachnie i limonką i miętą :-)

      Usuń
  5. Pochłonęłabym to w minutę<3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hihihihi, mnie też konsumpcja mniej więcej tyle zajęła ;-)

      Usuń
  6. świetny pomysł:) wygląd pysznie, bardzo lubię takie smaki:d

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Justynko więc i zachęcam to zrobienia takiego syllabubu :-)

      Usuń
  7. Nie znałam tego deseru pod taką nazwą, co nie zmienia faktu, ze bardzo mi odpowiada ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Prosty deser o wyszukanym smaku..Piękne zdjęcia : )

    OdpowiedzUsuń
  9. Deserek pyszny, ale zdjęcia jeszcze lepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszny musi być, ja jadłam do tej pory tylko z białą czekoladą i miętą

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z białą czekoladą i miętą też jest pysznie :-)

      Usuń
  11. kocham miętę:d daltego już kocham ten deser:D

    OdpowiedzUsuń
  12. Obłędnie smaczne i orzeźwiające!

    OdpowiedzUsuń
  13. Pierwsze słyszę o takim deserze! Bardzo chętnie nadrobię zaległości ;) Ściskam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam Agnieszko. Intuicja podpowiada mi, że nie będziesz żałować :-)

      Usuń
  14. Ta bita śmietana brzmi bardzo przyjemnie.
    Mięta i limonka ze słodkością mają się dobrze.

    OdpowiedzUsuń
  15. Cudne zdjęcia!!! Pewnie deser również:-)

    OdpowiedzUsuń
  16. wygląda szałowo:) ale bym sie z NIM fajnie czuła:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj czułabyś się fajnie, ale niestety tylko przed chwilę, bo deser znika szybciutko ;-)

      Usuń
  17. Na pewno dodatek limonki i mięty sprawia, że śmietana nie jest taka mdła. Fajne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację. Samej bitej śmietany dużo się nie da zjeść, ale mięta i limonka pomagają w przyswojeniu sporej ilości o to w dość szybkim tempie ;-)

      Usuń
  18. moje połączenie smakowe:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Pięknie, pięknie i smacznie, ale czemu tak wysoko kalorycznie,żeby było pysznie?
    Bardzo żałuję, ściskam żołądek dietą, śmietana w odstawce, ale sycę oczy doskonałymi zdjęciami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj byłam i ja na Twoim miejscu, słodkości odstawić musiałam, ale teraz trochę szaleję. Dla Ciebie mam wersję odchudzoną z jogurtem zamiast śmietany. Co Ty na to?

      Usuń
  20. Świetny pomysł na prostą, szybką i słodką przegryzkę, zdjęcia piękne! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trudno się z Sosną nie zgodzić a i podziękować za pochwałę też należy :-D Dzienx :-D

      Usuń
  21. Pyszny deser, piękne zdjęcie i to razem jest zachęcające... kuszące.... :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Nie zdawałam sobie sprawy z istnienia tej nazwy. U Ciebie zawsze coś nowego :).

    OdpowiedzUsuń
  23. Cudownie leciutki... Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Fajna nazwa. Nie słyszałam jeszcze o syllabubach. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja o syllabubach usłyszałam od Nigelli i od razu spodobała mi się i nazwa i deser :-)

      Usuń
  25. Na taki deser chętnie sie skuszę, piękne zdjecia, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń