piątek, 23 maja 2014

Pavlova z rabarbarem / Rhubarb pavlova


Pavlova, to królowa deserów, a tylko takie desery nadają się na świętowanie Dnia Mamy, który już za dni parę. Przyznam nieskromnie, że ta wymyślona przeze mnie wersja, choć czasochłonna, jest zachwycająca. Po prostu nie można się jej oprzeć, bo beza jest delikatna jak chmurka a smaki idealnie zharmonizowane. Wasze Mamy będą zachwycone takim pysznym prezentem, więc warto się postarać :-)

Pavlova is sometimes calles the queen of desserts and it happens for a variety of reasons. Perfectly balanced flavours, perfectly baked meringue to name a few. This marvelous dessert is simply divine :-) 





Składniki na bezę do pavlovej (o średnicy ok 20 cm) scroll down to English version
Inspiracja: www.donnahay.com.au
białka z 4 jajek (ok. 150 ml)
220 g cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej, przesianej
3 łyżeczki soku z cytryny
 
Składniki na wierzch pavlovej
przepis własny
250 ml tłustej śmietany 36%
3 łyżki cukru pudru
3-4 czerwone łodygi rabarbaru pokrojone na kawałki o długości około 2-3 cm - do dekoracji
ok. 3 łyżek miodu
2 łyżki cukru trzcinowego
3 kostki gorzkiej czekolady
ok. 200 g rabarbaru, pokrojonego na małe kawałki (najlepiej ten o malinowym kolorze, bo zielony rabarbar da niezbyt ładny kolor) - do sosu rabarbarowego
4 łyżki cukru
0,25 L wody
kilka listków mięty do dekoracji 

1. Nagrzej piekarnik do 150°C
2. Ubij białka na sztywno
3. Ciągle ubijając dodaj  stopniowo do białek cukier puder i ubijaj aż do momentu aż masa będzie sztywna i błyszcząca
4. Dodaj sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną i jeszcze raz dobrze i szybko wszystko ubij
5. Wyłóż blaszkę do pieczenia papierem do pieczenia  z wyrysowanym okręgiem o średnicy 20 cm.
6. Uformuj okrągłą bezę w granicach wyrysowanego na papierze do pieczenia okręgu
7. Wstaw do piekarnika, zmniejsz temperaturę do 120°C i piecz przez 1 godzinę i 20 minut. Zostaw bezę w zamkniętym piekarniku aż do ostygnięcia (najlepiej na całą noc)
8. W garnku umieść rabarbar, wodę i cukier i gotuj na wolnym ogniu aż do uzyskania bardzo gęstego sosu. 
9. Schłodź rabarbarowy sos
10. Kawałki rabarbaru rozłożone na papierze do pieczenia zapiekaj w piekarniku w temperaturze 180°C  przez około 5 minut. Po tym czasie wyjmij rabarbar, posmaruj go miodem, posyp cukrem trzcinowym i zapiekaj przez kolejne 5 minut. 
11. Ostudź upieczony rabarbar
10. Ubij śmietanę z cukrem pudrem na sztywno
11. Do śmietany dodaj startą gorzką czekoladę i szybko wymieszaj 
12. Na upieczony spód bezowy wyłóż bitą śmietanę z gorzką czekoladą. Na bitą śmietanę wyłóż rabarbarowy sos. Wierzch udekoruj pieczonym rabarbarem, wiórkami gorzkiej czekolady i kilkoma listkami świeżej mięty. 

English version
Ingredients for pavlova meringue (diameter: around 20 cm)
Inspiration: www.donnahay.com.au
4 egg whites (approximately 150 ml)
220 g icing sugar
2 tablespoons of corn or potato starch, sifted
3 teaspoons of lemon juice
 
Ingredients for pavlova's topping
my own recipe
250 ml heavy cream, 36%
3 tablespoons of icing sugar
3-4  red rhubarb stems, cut into pieces 2-3 cm long - for decoration
around 3 tablespoons of honey
2 tablespoons of demerara sugar
3 pieces of dark chocolate
around 200g of red rhubarb, chopped (I prefer to use red varieties for better colour) - for rhubarb sauce
4 tablespoons of sugar
0,25 L water
few mint leaves for decoration  

1. Preheat the oven to 150°C
2. Beat egg whites until stiff
3. Gradually add icing sugar to egg whites and continue to beat until very stiff and shiny
4. Add lemon juice and potato (or corn) starch and mix everything quickly but well.
5. Shape the mixture into an 20 cm round on a baking tray lined with baking paper
6. Place in the oven, reduce the temperature in the oven to 120°C and bake for 1 hour and 20 minutes. Allow to cool (preferably overnight) in closed oven (that is turned off of course)
7. Place rhubarb, sugar, water and cardamon in a pot and simmer until very thick sauce (almost jam) is formed 8. Allow to cool completely
9. Arrange rhubarb pieces on a baking paper and bake in the ovet at 180°C  for approximately 5 minutes. Remove baking tray from the oven, spread honey on rhubarb and sprinkle with demerara sugar. Bake for 5 more minutes
10. Allow to cool
11. Whip cream with icing sugar until stiff
12. Add grated dark chocolate into whipped cream and mix quickly 
13. Arrange whipped cream on baked meringue. Top with cooled rhubarb sauce and baked rhubarb. Decorate with grated dark chocolate and fresh mint leaves.

51 komentarzy:

  1. Prezentuje się nieziemsko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdradzę w sekrecie, że dokładnie tak samo smakuje :-)

      Usuń
  2. Simply beautiful - lovely use for rhubarb
    Mary

    OdpowiedzUsuń
  3. Torty bezowe są wspaniałe! Jak na razie zrobiłam jeden, ale szykuję niedługo kolejny! Myślę, że rabarbar świetnie się sprawdzi w połączeniu ze słodką bezą!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, rabarbar sprawdził się rewelacyjnie :-)

      Usuń
  4. świetna beza Ci wyszła:) wygląda bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda fenomenalnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dostojna :) najchętniej bym na nią patrzyła, choć i zjeść by się chciało :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czyli klasyczne mieć ciastko i zjeść ciastko ;-)

      Usuń
  7. Znakomita, trudno się jej oprzeć!

    OdpowiedzUsuń
  8. Na pewno przetestuję! Mam białka w zamrażarce oraz mus rabarbarowy.

    OdpowiedzUsuń
  9. Elegancki deser, w sam raz dla każdej Mamy :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ostatnia porcja rabarbaru jaką miałam w domu skończyła jako składnik musu jaglanego. Ale kolejna która zawita w mojej kuchni trafi do wspomnianej bezy :) Dziękuję i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam, na milion procent nie będziesz żałować :-)

      Usuń
  11. Wygląda obłędnie :) Już samym patrzeniem można się najeść :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj nie, dopiero po spróbowaniu się wie, że takimi pysznościami w ogóle nie można się najeść ;-)

      Usuń
  12. Zachwycająca :) nie możemy się napatrzeć.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zachęcam do patrzenia ciągłego, choć jak się znudzi pavlova, to są jeszcze inne pyszności :-)

      Usuń
  13. Doskonała beza!
    Oczywiście z pieczonym rabarbarem.
    Dla mnie to najlepsza jego forma.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja nie mogę się zdecydować. Lubię rabarbar w każdej postaci :-)

      Usuń
  14. Zrobiła na mnie mega ogromne wrażenie :) !

    OdpowiedzUsuń
  15. Ach, jaka piękna. Uwielbiam oglądać takie ciasta bezowe<3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A oglądaj, ile wlezie :-) Może jeszcze się skusisz na kawałek?

      Usuń
  16. Pavlova Twoja - CUDOWNA !
    Dla mamy coś innego muszę jednak przygotować w dniu jej święta - niestety ma podwyższony poziom cukru :( ale dla nas na pewno zrobię Pavlovą z rabarbarem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mamy znajdzie się na pewno coś pysznego i mniej słodkiego, ale do przygotowania pavlovy rabarbarowej bez okazji bardzo zachęcam :-)

      Usuń
  17. Musi być genialna! Wygląda tak pięknie. Z rabarbarem chętnie bym zjadła. Choć kawałeczek>:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zaiste jest genialna Majanko, ale niestety nie ostał się ani jeden okruszek :-(

      Usuń
  18. Obłędna Ci wyszła ta pavlova :) Muszę zrobić na swoje imieniny! :)

    OdpowiedzUsuń
  19. No nie, kolejna osoba, która wyprzedziła mój post czekający na publikację. Też zrobiłem podobną :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No proszę, w naszych łakomych głowach kłębią podobnie pyszne myśli ;-)

      Usuń
  20. Rajuśku. No raj całkowity:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety raj trwa tylko do momentu pożarcia tych pyszności :-(

      Usuń