piątek, 24 maja 2013

Ciasto kokosowo-rabarbarowe / Rhubarb and coconut cake


Nie za słodkie, nie za kwaśne, nie za wilgotne, nie za suche. Idealne. Takie jest właśnie to ciasto kokosowo-rabarbarowe. Stąd też będzie jedną z wielu niespodzianek, jakie przygotuję na niedzielę. Łasuchowa Mama, a raczej Supermama jest wyjątkowa, więc w dniu swojego święta, i nie tylko, zasługuje na wszystko, co najlepsze. Nauczone przykładem, obie dobrze wiemy, że życie jest ulotne i bardzo szybko przemija, więc najbardziej cieszą nas te podarunki, których nie można kupić, choć są najcenniejsze, czyli wspólnie spędzony czas, wsparcie, bliskość, rozmowa czy uśmiech. Niematerialne podarki przyprawię jednak odrobinę solidnym bukietem konwalii i tym pysznym kokosowo-rabarbarowym ciastem właśnie. A potem pozostanie nam tylko wspólne spędzanie czasu a konkretniej wspólne gubienie oponek, nabytych po konsumpcji tych pysznych słodkości :-)

I have to admit that this cake is really amazing. It's not too sweet and not too sour. Not too dry and not too moist. Simply perfect. Since it's rhubarb season, rhubarb has to be enjoyed to the fullest. 




Składniki / Ingredients
powtarzam w drobnymi zmianami za Beą z bloga Bea w kuchni / recipe adapted from Bea w kuchni blog
350 g rabarabaru / 350g of rhubarb
200 g mąki / 200 g of flour
20 g mąki kukurydzianej / 20 g of corn flour
60 g wiórków kokosowych + dodatkowo 2-3 łyżki do posypania / 60 g of grated coconut + additionally 2-3 tablespoons for decorating the cake
0,75 łyżeczki proszku do pieczenia / 0,75 teaspoon baking powder
0,5 łyżeczki sody oszczyszczonej / 0,5 teaspoon bicarbonate soda
3 jajka / 3 eggs
180 g cukru / 180 g of sugar
ok 8 łyżek cukru trzcinowego demerara / around 8 tablespoons of demerara sugar
90 ml oleju (ja użyłam ryżowego) / 90ml of oil (I used rice oil)
60 ml maślanki / 60 ml of buttermilk
60 ml mleczka kokosowego / 60 ml of coconut milk
skórka otarta z jednej cytryny / zest from 1 lemon
szczypta soli / pinch of salt

1.  Nagrzej piekarnik do 180°C / Preheat the oven up to
180°C
2. Wysmaruj formę do pieczenia masłem lub wyłóż papierem do pieczenia /
Grease the baking dish well or line with parchment paper
3.  Umyj i pokrój rabarbar na małe kawałki / Wash rhubarb and chop into smaller pieces
4. Zasyp pokrojony na kawałki rabarbar 4 łyżkami cukru trzcinowego i odstaw / Mix chopped rhubard with 4 tablespoons of demerara sugar and set aside
5. Ubij mikserem jajka z cukrem na puszystą masę / Beat eggs with sugar until fluffy
6. Stopniowo dolewaj olej ciągle ubijając masę mikserem / Slowly add oil mixing constantly
7. Wymieszaj maślankę z mleczkiem kokosowym / Mix buttermilk with coconut milk
8. Przesiej mąkę, mąkę kukurydzianą, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól i dobrze wymieszaj wraz z wiórkami kokosowymi (60g) / Sift flour, corn flour, baking powder,  bicarbonate soda and salt and mix well adding grated coconut
9. Stopniowo dodawaj do masy jajecznej maślankę z mleczkiem kokosowym oraz mąkę w dodatkami. Nie mieszaj zbyt długo. Tylko do połączenia składników / Add slowly dry ingredients and buttermilk with coconut milk to egg mixture and mix only until everything is incorporated. Do not overmix the batter
10. Przełóż masę do foremki do pieczenia / Pour the batter onto a baking dish
11. Odsącz rabarbar z soku, który wyciekł po posypaniu go cukrem / Drain rhubard
11. Rozłóż odsączony rabarbar na cieście, posyp wiórkami kokosowymi i 4 pozostałymi łyżkami cukry trzcinowego / Arrange drained rhubarb on the batter and sprinkle with 4 tablespoons of sugar and grated coconut
12. Zapiekaj w piekarniku przez ok 50 - 60 minut lub do tzw. suchego patyczka  / Bake in the oven for 50-60 minutes or until fully baked (the wooden skewer inserted in the cake should come out dry, without any batter residues)
13. Zostaw ciasto jeszcze na kilka chwil w ciepłym piekarniku / Set aside in warm oven for a few more minutes
14. Wyjmij z piekarnika i ostudź / Remove from the oven and allow to cool

24 komentarze:

  1. Cudowne ciasto! Połączenie kokosa i rabarbaru musi świetnie smakować

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj Natalio, to połączenie jest rewelacyjne :-)

      Usuń
  2. Nooo z takim ciastem to można połasuchować :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Ach jaki smakowity prezent dla Mamy!
    Cudowne upominki dla Niej szykujesz.
    Najpiękniejsze i najcieplejsze.
    Pozdrawiam Cię Joanno weekendowo.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I najważniejsze Amber :- Ja też pozdrawiam Cię weekendowo i cieplutko :)

      Usuń
  4. rabarbar i kokos to świetna para - ja dziś wyjadałam resztki tarty właśnie z tymi składnikami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oblizuję się ze smakiem na samą myśl o tej tarcie :-D

      Usuń
  5. widzę, że chodzą za nami podobne smaki;) u mnie dzisiaj też rabarbar i kokos:) genialne połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Moja mama na wyjeździe i prezent już dostała, ale za to zrobię Jej ciacho po powrocie :-)) Pachnie aż u mnie w Zielonej:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to przepyszną niespodziankę jej przygotujesz na powitanie Marzenko :-) Pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
  7. Kokos i rabarbar to rewelacyjne połączenie, próbowałam jedynie w owsiance, ale trzeba to powtórzyć w cieście :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O w owsiance to z kolei ja nie próbowałam :-)

      Usuń
  8. Robiłam to ciasto . Pamiętam jakie było pyszne. Ach !Uwielbiam:)
    Pozdrowienia Joasiu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, to ciasto jest przepyszne. To fakt niezaprzeczalny :-) Pozdrowienia serdecznie Majanko :-)

      Usuń
  9. wygląda idealnie:) A ten kokos na pewno nadaje niesamowity smak:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak. Połączenie kokosa i rabarbaru to rewelacyjny pomysł :-)

      Usuń
  10. Kokos+rabarbar=<3 :)

    Super ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Lovely cake Joanna! I like the combination of the rhubarb and coconut!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Thanks Tessa. Yeah, a combination of rhubard and coconut is really the combination :-)

      Usuń