Lubię frittatę. Lubię ją bardzo przede wszystkim dlatego, że jest prosta w przygotowaniu, pyszna sycąca. Można ją doprawiać przeróżnymi dodatkami w zależności od upodobań, humoru czy sezonu, więc jest bardzo uniwersalna i szybko się nie znudzi. Poza tym większość składników na frittatę zawsze znajdzie się w domu, więc do jej przyrządzenia nie potrzeba ogromniastych zakupów czy wielu przygotowań.
W maju najczęściej zwycięża jej luksusowa wersja, ze szparagami, bo muszę się nacieszyć tym cudownym warzywem, na które sezon trwa tylko kilka chwil. Cieszę oczy i moje kubki smakowe przepysznym połączeniem jajek i szparagów, które zawsze się udaje i już obmyślam, co można dodać do kolejnej frittaty.
I like frittata. In fact I like it a lot, because it easy, delicious and can be prepared out of ingredients that most likely you always have at home. It's also very versatile, since you can garnish it whatever you want. In May I usually prepare my frittata with asparagus so that I can enjoy short season for asparagus to the fullest. And while I enjoy this baked goodness, I already start to search for replacement for asparagus in my next frittata.
Składniki (1 porcja) / Ingredients (1 serving)
3 jajka (najlepiej od kury zielononóżki) / 3 eggs (free range preferably)
pół pęczka zielonych szparagów / half of bunch of green asparagus
ok. 100 ml tłustej śmietany (30%) / around 100 ml of heavy cream (30%)
mała cebula pokrojona w kostkę / small onion- diced
sól i pieprz do smaku / salt and pepper
oliwa z oliwek / olive oil
1. Rozgrzej piekarnik do 180°C / Preheat the oven up to 180°C
2. Przygotuj
szparagi - odłam stwardniałą dolną część szparagów, lub ją
obierz / Prepare asparagus - cut off the end of green asparagus or peel it.
3. Podsmaż cebulę na oliwie z oliwek / On a frying pan fry diced onion with olive oil
4. Mocno ubij jajka ze śmietaną dopraw solą i pieprzem / Beat eggs well together with cream. Season generously with salt and pepper
5. Dolej jajka ze śmietaną na patelnię / Pour eggs with cream onto the frying pan
6. Po kilku chwilach jak jaka zaczynają się ścinać, ułóż na wierzchu szparagi / After few moments, when eggs start to set, arrange on top asparagus
7. Smaż jeszcze kilka chwil na patelni / Fry for a couple more minutes
8. Wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj jeszcze około 20 - 40 minut dopóki wierzch frittaty nie zacznie unosić się do góry / Place the fryin pan with frittata in the oven and bake for 20-40 minutes, until frittata is baked and starts to rise up
8. Po pieczeniu i przed podaniem pozwól frittacie odpocząć około 10 minut / Allow to cool for around 10 minutes before serving
ja też lubię frittatę. pfu, wręcz uwielbiam. a szparagi są na mojej liście rzeczy po raz pierwszy do wypróbowania. są jedne z pierwszych! jejku, muszę się w końcu za to zabrać, bo jeszcze mi znikną i znowu będę czekać na za rok. a jak kupię to może i frittatę zrobię, bo wygląda obłędnie smacznie :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie Jey pędź po szparagi i piecz tę cudowną i pyszną frittatę. Nie będziesz żałować, oj nie :-)
UsuńOj, tez lubie. To swietny "czysciciel" lodowki. Ze szparagami wyglada bardzo elegancko!
OdpowiedzUsuńHehehe, tak czyściciel do bardzo dobre słowo :)
UsuńJoanno, pysznie wygląda i z pewnością doskonale smakuje!
OdpowiedzUsuńPozdrowienia:)
Oj tak Anno-Mario, smakuje cudownie :-)
Usuńtak, bardzo elegancka:)
OdpowiedzUsuńOj tak :-)
Usuńpysznie wygląda.
OdpowiedzUsuńI pysznie smakuje :-)
UsuńCzęstuje się :D Wygląda bardzo smacznie!
OdpowiedzUsuńCzęstuj się, bo frittata jest pyszna :-)
UsuńPięknie wyglądają te szparagi na Twojej Frittacie :)!
OdpowiedzUsuńDziękuję :-)
UsuńŚliczna, wiosenna, promienna:)
OdpowiedzUsuńi pyszna :-)
UsuńMniam, ze szparagami też musi smakować wspaniale. Muszę zrobić:)
OdpowiedzUsuńJajka i szparagi to zawsze świetne połączenie, sprawdziło się więc idealnie i w tej wersji :-) Zrób koniecznie Majanko :-)
UsuńSzukałam ostatnio fajnych przepisów na szparagi - u Ciebie ich nie brakuje! Na pewno wykorzystam któryś pomysł :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam szparagi, więc przepisów na nie nie mogło tu zabraknąć :-) Wykorzystaj, bo każdy pomysł jest sprawdzony i pyszny :-)
UsuńWhat a beautiful frittata Joanna!
OdpowiedzUsuńThank you Tessa :-)
Usuń