Wiem, że dla wielu z Was nadszedł czas odchudzania i pozbywania się zbędnych kilogramów nagromadzonych podczas długich zimowych miesięcy. Właśnie z tego powodu kilka tygodni temu obiecałam Wam, że na łasuchowym blogu będzie się pojawiać więcej lekkich, dietetycznych, ale i pysznych dań, w tym sałatek, choć w zanadrzu mam nawet zdrowe lody. Jest jednak zimno i deszczowo, więc zapewne nie macie na ochoty na zimny deser, serwuję więc dziś, zgodnie z obietnicą, bardzo smaczną, lekką i kolorową sałatkę. Niewiele składników, ale idealnie połączonych ze sobą i do tego nadzwyczajny, autorski, dressing tworzą przekąskę idealną. Jestem pewna, że będzie Wam smakować.
I know that for some of you spring is the perfect time to loose some weight. For those of you struggling to eat healthy and in the same time deliciously I serve this light and colourful salad. I'm sure you gonna like perfect combination of flavours as well as easy yet original pomegranate dressing.
150 g sałat
wszelakich (ja lubię dodać choć odrobinę gorzkawej radicchio dla
zbalansowania pozostałych smaków znajdujących się w sałatce) / around 150 g of different varieties of salads (I like to use a little bit of
radicchio since its slight bitterness balances well all the other
flavours)
100 g cienkich plasterków prosciutto / 100g of thinly sliced prosciutto ham
1 granat / 1 pomegranate
garść płatków migdałów / handful of almond flakes
olej lniany / flaxseed oil
100 g cienkich plasterków prosciutto / 100g of thinly sliced prosciutto ham
1 granat / 1 pomegranate
garść płatków migdałów / handful of almond flakes
olej lniany / flaxseed oil
1. Na dnie talerza rozłóż miks sałat / Arrange salads on a serving plate
2. Wydobądź ziarenka z owocu granatu. 1/3 z nich zachowaj do przygotowania soku / Peel and seed pomegranate. Reserve 1/3 of all seeds for juicing
3. Na sałatach
zaaranżuj fantazyjnie zwinięte plastry szynki prosciutto, ziarenka granatu / Place slices of prosciutto ham and pomegranate seeds on salads
4. Na suchej patelni upraż płatki migdałowe / Roast almond flakes on a dry frying pan
5. Udekoruj sałatkę uprażonymi płatkami migdałów / Decorate salad with roasted almond flakes
6. Wyciśnik sok z odłożonych wcześniej ziarenek granatu, przeciskając je palcem lub łyżką przez sitko o jak najmniejszych oczkach. Sok przeleci a na sitku zostaną małe pesteczki. / Press pomegranate seeds through sieve by means of finger or spoon. Juice will pass through the sieve and small seeds will remain not sifted.
7. Przygotuj
dressing mieszając w szczelnie zamykanym słoiku olej lniany i uprzednio przygotowany sok z granata w proporcji 1 część soku na 2 części oleju / Prepare dressing by mixing flaxseed oil with freshly pressed pomegranate juice in the jar with tight lid on, in the ratio of 1 portion of juice oil and 2 portions of flaxseed oil.
8. Polej sałatkę dressingiem i podawaj natychmiast / Pour dressing over the salad and serve immediately
fajny dressing! :) cała sałatka mi się podoba
OdpowiedzUsuńCieszę się :-)
Usuńpysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńtak samo pysznie smakuje :-)
UsuńŚwietna sałatka! Z przyjemnośica pożarłabym prcyjkę:-).
OdpowiedzUsuńCzęstuj się Droczilko :-)
UsuńJoanno,
OdpowiedzUsuńSałatka interesująca.
A granaty bardzo lubię.
Jeżeli o mnie chodzi,to mam ochotę na lody zawsze!
Poza tym jestem nad morzem,gdzie jest słonecznie i pogoda dopisała,więc lodów sobie nie odmawiam.
Pogodnej majówki!
Ach szczęściara z Ciebie. Tutaj cały czas leje, a w przerwach...hmmm....no cóż....też leje :-/ Pozdrawiam serdecznie :-)
Usuńcoś lekkiego, sałatka nie zostawia wyrzutów sumienia...
OdpowiedzUsuńZdecydowanie nie i o to właśnie chodzi :-)
UsuńSUper wygląda sałatka. Bardzo lubię takie połączenia :)
OdpowiedzUsuńSmakuje też super :-)
UsuńDla mnie idealna.
OdpowiedzUsuńWcale się nie dziwię ;-)
Usuńpyszne składniki, więc i efekt zachwyca. no i jak pięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńZaiste Kaś siła tej sałatki tkwi w składnikach :-)
UsuńJak dla mnie pyszna. :)
OdpowiedzUsuńLubię takie sałatki. Z granatem nie robiłam jeszcze. Trzeba to koniecznie nadrobić .
Pozdrawiam :)
Majanko, sałatka jest cudowna. Mnie zasmakowała od pierwszego kęsa, więc polecam Ci ją gorąco :-) Pozdrawiam cieplutko :-)
UsuńPrzepyszna, zapisuję do zrobienia, bo uwielbiam takie sałatki:-) A jaki fajny sos do nie...:-)!
OdpowiedzUsuńSos sama wymyśliłam :-) Idealnie pasuje do tej sałatki :-) Spróbuj Marzenko koniecznie, bo sałatka jest pyszna i wiosennie lekka :-)
UsuńSwietna! Diet unikam jak ognia, ale wiosna i latem jakos samoistnie ciagnie mnie do lzejszych dan.
OdpowiedzUsuńAleż moja dieta Maggie, to też raczej brak diety a bardziej styl zdrowego odżywiania :-)
UsuńŚwietna propozycja!
OdpowiedzUsuńDziękuję Natalio :-D
UsuńBaaardzo wiosennie się robi ;)) i na odchudzanie i na śniadanie wspaniały pomysł. No i granat, który w połączeniu z mięsem jest nie do pobicia! Uściski i niech ten tydzień będzie baaaardzo słoneczny.
OdpowiedzUsuńOj tak Katarzynko, granat w połączeniu z szynką parmeńską jest po prostu genialny :-) Ściskam mocno i pozdrawiam cieplutko :-)
UsuńSałata w Twoim wydaniu jest po prostu genialna!
OdpowiedzUsuńAch dziękuję za takie miłe słowa :-)
UsuńIdealna na letnie dni..:)!
OdpowiedzUsuńNie mogę się nie zgodzić :-)
UsuńPięknie się prezentuje, moje smaki! zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńCook and look, to nic trudnego. Kupuj składniki i sałatka jest Twoja :-)
Usuń