Mam dla Was dzisiaj aż dwa desery. Pierwszym deserem jest pyszna, mocno kardamonowa halawa z marchewki. To deser wywodzący się z kuchni indyjskiej, którą uwielbiam. Pierwszy raz jadłam taką halawę będąc na warsztatach jogowych w Wytwórni Ciszy w Brzozówce. Była przepyszna. Nie spodziewałam się, że deser z marchewki może być tak dobry i mile zostałam zaskoczona. Od tej pory przygotowuję ten deser dość często, zawsze mocno przyprawiony mielonym kardamonem.
A na deser, po deserze mam dla Was coś, co na pewno ułatwi przygotowanie marchewkowej halawy. Jeszcze czegoś takiego na łasuchowym blogu nie było. I dzisiaj, po raz pierwszy, w poście znajdziecie krótki film, pokazujący jak, krok po kroku, taką halawę z marchewki zrobić. Smacznego oglądania :-)
I guess that most probably you don't think about dessert, when you think about carrots. I am here to convince you that you might be very wrong, since this versatile vegetable can turn into delicious, aromatic and oh so sweet dessert scented with ground cardamon. I have eaten carrot halva for the first time during yoga retreat and I have to admit that its marvelous taste was really a big surprise for me. From that day on I prepare carrot halva quite often to satisfy my sweet tooth :-)
I have also a surprise for you. In order to make it easier to follow the recipe for carrot halva I prepared short how-to video. I hope it will be helpful. Enjoy:-)
Składniki / Ingredients
1 kg marchewki / 1 kg carrots
2 łyżki masła / 2 tablespoons butter
500 g mleka skondensowanego, słodzonego / 500 g of sweetened, condensed milk
kardamon do smaku / ground cardamon up to taste
orzechy do dekoracji (ja użyłam pekanów) / nuts for decoration (I used pecans)
1. Obierz marchewkę / peel carrots
2. Podgrzej patelnię o grubym dnie / heat your thick bottom pan
3. zetrzyj marchewkę na najmniejszych oczkach / grate carrots finely
4. Przełóż startą marchewkę na patelnię / put carrots into the pan
5. Dodaj masło, mleko skondensowane i kardamon / Add butter, condensed milk and ground cardamon
5. Dodaj masło, mleko skondensowane i kardamon / Add butter, condensed milk and ground cardamon
6. Smaż na wolnym ogniu ciagle mieszając / Sautee on a low heat, stirring contantly
7. Kiedy masa będzie bardzo gęsta uformuj z niej dowolne kształty / When the halawa will be very thick, form desired shapes
8. Udekoruj orzechami / Decorate with nuts
Nigdy nie jadłam Halawy, nawet nie mam pojęcia jak może smakować. Ale marchewka mnie przekonuje! Bardzo serdecznie gratuluję filmowego debiutu! :) Jak najbardziej udany! :)
OdpowiedzUsuńSmak halawy jest trudny do opisania, ale dla mnie jest cudownie przesłodki i kardamonowy :-)
UsuńGreat job on your first video! The halawa looks delicious!
OdpowiedzUsuńThanks Tessa :-D
UsuńGenialne danie:) jeszcze takiego czegoś nie jadłam ale patrząc na składniki na pewno jest pyszne:) prezentuje się wyśmienicie:)
OdpowiedzUsuńWarto spróbować, oj warto :-)
UsuńAle super! Nigdy nie próbowałam, ale mam wielką ochotę! Zapowiada się rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńKasieńko, spróbuj koniecznie, bo choć jest przy tym sporo mieszania, to efekt końcowy jest naprawdę rewelacyjny :-)
UsuńMuszę przyznać, że bardzo mnie zainteresował przepis. Prosty, mało skomplikowany a do tego świetnie wygląda! Filmik przyjemnie się ogląda :D
OdpowiedzUsuńPrzepis jest naprawdę godzien zrobienia :-) No i cieszę się, że film przyjemnie się ogląda :-D
Usuńfajna! :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam pekan
Ja też :-D
UsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń