czwartek, 27 marca 2014

Pizza z konfiturą cebulową i rukolą / Pizza with red onion chutney and arugula


Mam nadzieję, że udało mi się Was zaskoczyć choć odrobinę swoją ostatnią pizzą z ziemniakami, koperkiem i kwaśną śmietaną. Dzisiaj pokazuję Wam przepis na kolejną pizzę, tym razem zupełnie inną. Na włoski, baaaardzo cienki placek połóźcie słodkawą konfiturę z czerwonej cebuli, wierzch pizzy posypcie słonych cheddarem, zapieczcie i na koniec całość podajcie z charakterną, świeżą rukolą. Kontrastowe smaki świetnie się równoważą, więc intuicja podpowiada mi, że będzie Wam ta pizza smakować tak bardzo jak skoraqowi :-) 

I hope that I managed to surprise you with my last recipe for pizza with baked potates, dill and creme fraiche. Today I show you another, totally different and original pizza. So I suggest, you spread some red onion chutney on a very thiiiin pizza dough, sprinkle with salty cheddar cheese, bake and serve it with fresh arugula. I'm sure that you gonna like this pizza as much as I do :-) 








Składniki na ciasto do pizzy (2 małe pizze, czyli danie dla 2 osób) scroll down for English
przepis na ciasto do pizzy Jima Laheya 

250 g mąki pszennej
175 g wody
1/8 łyżeczki drożdży suszonych
łyżeczka soli


Składniki na wierzch pizzyprzepis własny
0,5kg czerwonej cebuli
250 ml czerwonego wina
250 g cukru 

kilka porządnych chlustów octu balsamicznego
ok. 4 łyżeczek musztardy Dijon
200 g startego sera cheddar
ok. 100 g świeżej rukoli

1. Na około 9-12 godzin przed pieczeniem pizzy wymieszaj składniki na ciasto w misce, przykryj ściereczką i odstaw
2. Po 8-11 godzinach leżakowania ciasta czas na zajęcie się konfiturą z czerwonej cebuli. Pokrój ją w półplasterki
3. Do rondelka dodaj pokrojoną cebulę, wino, cukier, ocet balsamiczny i musztardę Dijon i gotuj na na małym ogniu dopóki chutney nie zgęstnieje. Ja gotowałam mniej więcej trzy kwadranse. 
4. Jak konfitura jest już prawie gotowa, ustaw piekarnik na 250°C 
5. Podsypując blat odrobiną mąki uformuj dwa cienkie, okrągłe placki z wyrośniętego ciasta na pizzę i ułóż je na papierze do pieczenia, lub na specjalnej foremce do pieczenia pizzy
6. Spód pizzy posmaruj przygotowaną konfiturą z czerwonej cebuli
7. Posyp startym serem cheddar
8. Piecz przez 8 - 10 minut pilnując, żeby ser się nie przypalił za bardzo
9. Podawaj ze świeżą rukolą

English versionIngredients for pizza dough (2 small pizzas, ie. 2 servings)
Jim Lahey's recipe for pizza dough

250 g white flour
175 g water
1/8 teaspoon of dry yeast
1 teaspoon of salt

Ingredients for pizza topping

my own recipe
0,5 kg of red onion
250 ml of red wine
250 g sugar
few splashes of balsamic vinegar
around 4 teaspoons of Dijon mustard

around 100 g of fresh arugula

1. 9-12 hours before pizza baking mix all ingredients for pizza dough and set aside in a bowl covered with clean cloth , at room temperature.
2. After 8-11 hours during which pizza dough was resting, you should start preparing onions for chutney - cut them in slices
3. Place all ingredients for a chutney (red onion, red wine, sugar, mustard and balsamic vinegar)  in a pot, bring to a boil and then simmer until chutney thickens. It took me around 45 minutes
4.  When chutney is almost ready, 
set the temperature in your oven for 250°C
5. Shape pizza dough into two pizzas (sprinkling with a bit of flour if necessary) and arrange on parchment paper or special dish for baking pizza.
6. Spread red onion chutney on prepared pizzas
7. Sprinkle with grated cheddar cheese
9. Bake for 8 - 10 minutes taking care not to burn the cheese
10. Serve with fresh arugula





60 komentarzy:

  1. Ta propozycja przemawia do mnie bardziej! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja jak zwykle nie mogę się zdecydować, która pizza jest lepsza, bo każda pyszna i każda zupełnie inna :-)

      Usuń
  2. To jest to czego pragnę w tej chwili. Cudowna;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No u mnie nawet okruszek nie został niestety ;-)

      Usuń
  3. Jestem strasznie ciekawa tej konfitury z cebuli - brzmi intrygująco pysznie!: )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam, bo ta konfitura jest przepyszna :-)

      Usuń
  4. Mnie by bardzo smakowała! Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  5. Szalejesz z tymi pizzami! Genialnie wygląda :) Zjadłabym! Ta cebulka tak kusi... :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba od czasu do czasu kulinarnie poszaleć :-)

      Usuń
  6. To bardzo niebezpieczne! Jak odkryłam, że pizza z konfiturą cebulową jest pyszna, zużyłam cały zapas dwóch słoiczków przez tydzień! A teraz nie mam już konfitury :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczęśliwie czerwona cebula jest dostępna przez cały rok, więc można ją często robić, albo zrobić raz jakiś spory zapas :-)

      Usuń
    2. Dorobię, dorobię i na pewno spróbuję Twojej pizzy, bo ja tylko używałam jej jako jeden ze składników

      Usuń
  7. Kolejna pyszna pizza...mniam :) Taka konfitura musi byc pyszna. Chetnie bym sie wprosila na pizze ale pewnie juz wszystko sama zjadlas :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Skoraczku, to naprawdę strzał w dziesiątkę!
    Taka pizza niema nic wspólnego z cebularzem.
    Zużywam mój zapas chutneya, zachecona Twoją propozycją, a po przepis na chutney zapraszam nieskromnie do mnie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że pomysł Ci się spodobał :-)

      Usuń
  9. Całkiem fajny pomysł :) Nie wpadłabym na to by konfiture cebulą połozyć na pizze:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A mnie szczęśliwie coś podkusiło, żeby spróbować :-)

      Usuń
  10. Wspaniała! Wypróbowałam ostatnio połączenie pizzy z cebulą i wiem, że smakuje wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Też znam to połączenie, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  12. no w takim wydaniu pizzy jeszcze nie konsumowałam:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Mi, na pewno będzie smakować, bo mam wielką słabość do konfitury z czerwonej cebuli :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to w takim razie zachęcam do pieczenia :)

      Usuń
  14. Zapraszam się na tę pizzę!
    Tylko nie mów,że już zjedzona...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zjedzona, ale konfitura w słoiku jeszcze jest, więc upiekę nową :-)

      Usuń
  15. O mniam, jakże apetyczna! Konfitura cebulowa to nadal dla mnie tajemnica.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę? Majanko no ja Cię tu muszę do porządku przywołać ;-) hihihihi

      Usuń
  16. znowu mnie zaczarowałaś:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się niezmiernie, że mi się to udało po raz kolejny :-)

      Usuń
  17. Takie smaki to ja lubię :) obowiązkowo pizza do zrobienia :D

    OdpowiedzUsuń
  18. tam gdzie konfitura z czerwonej cebuli, tam i ja :) super dodatek do pizzy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trudno się z tym nie zgodzić Kaś :-)

      Usuń
  19. Ten wierzch tak cudnie zapieczony, mmmm :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie zaprzeczam, zapiekł się ser całkiem nieźle :-)

      Usuń
  20. Bardzo ciekawe połączenie, chociaż pewnie nigdy bym na nie nie wpadła ;) Przypomina mi trochę cebularze, które czasem jadłam po szkole ;)) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cebularze to zupełnie inny smak, ale też są pyszne :-) Pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
  21. Mniam.... pyszna choć zamieniłabym ser na owczy....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Owczy jak najbardziej. Każdemu sera wedle upodobań :-)

      Usuń
  22. Królestwo za taką piękną pizzę. Mam jeszcze słoiczek marmolady z czerwonej cebuli to właściwie nic nie stoi na przeszkodzie... :)

    OdpowiedzUsuń
  23. o matko wygląda przepysznie! Mało tego- jestem ogromną fanką rukoli! Dzięki za przepis, na pewno wypróbuje w niedalekim czasie :)
    pozdrawiam
    creativamente-o-sztuce.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wypróbuj koniecznie, bo pizza jest rewelacyjna :-)

      Usuń
  24. taką konfiturę cebulową już dawno chciałam zrobić
    pizza marzenie jak dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrób Marto koniecznie, bo zarówno konfitura cebulowa jak i pizza są przepyszniaste. Nie ma więc co czekać, trzeba robić :-)

      Usuń
  25. ta pizza po prostu musiała być boska!:)

    OdpowiedzUsuń