wtorek, 11 lutego 2014

Walentynkowa minipavlova z granatem i kremem chałwowym / Minipavlovas with pomegranate and halvah for St. Valentine's Day


Jeżeli nawet Walentynki są komercyjnym świętem sztucznie napompowanym, żeby podnieść wyniki sprzedaży w okresie raczej drętwym handlowo, to czy warto się na nie za to obrażać? Może jednak lepiej skorzystać z okazji i zrobić przeuroczą niespodziankę tym, na którym nam najbardziej zależy? A jeżeli już robić niespodziankę, to słodką i własnoręcznie. Będzie wtedy smakować o niebo lepiej niż najdroższe pudełko najbardziej luksusowych czekoladek w kształcie serca. Ja proponuję nieziemsko pyszny i wbrew pozorom wcale nietrudny do wykonania deser. Czekoladowa beza z chałwowym kremem i cierpkimi nasionami granatu to moim zdaniem połączenie idealne. Pyszny deser będzie się elegancko i wytwornie prezentował zarówno w konwencji walentynkowej z bezą w kształcie serca jak i w wersji mniej romantycznej, choć równie zniewalającej zarówno wyglądem jak i smakiem, z okrągłą bezą na spodzie. 

Cocoa minipavlova with halvah topping and pomegranate is a perfect sweet treat that can be formed in the shape of heart and prepared for romantic dinner on St. Valentine's Day, but it can also be formed into a round meringue in order to perfectly compliment any elegant dinner. It's surprisingly easy to prepare, yet elegant and delish. Simply splendid! 






Składniki na blat bezowy (6 - 8 sztuk) scroll down for English
inspiracja: Kukbuk listopad grudzień 2013
3 białka z jajek (105 g) 
szczypta soli
225 g cukru pudru
1,5 łyżki octu winnego
0,75 łyżki mąki kartoflanej
2,5 łyżki kakao

Składniki na krem:
125 g serka mascarpone, schłodzonego w lodówce
200 g tłustej śmietany 36%, schłodzonej w lodówce
150 g pasty tahini (pastę tahini i 4 łyżki cukru można zastąpić 150 g gotowej chałwy)
4 łyżki cukru pudru

Do dekoracji:
1 owoc granatu, lub inne cierpkie owoce np. maliny, czerwone porzeczki itp. 
kawałki ziarna kakaowego / wiórki gorzkiej czekolady 

1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C
2. W dużej misce ubijaj białka z odrobiną soli aż do uzyskania sztywnej i lśniącej piany
3. Stopniowo dodawaj cukier puder ciągle ubijając
4. Dodaj pozostałe składniki blatu bezowego czyli ocet winny, mąkę kartoflaną i kakao. 
5. Wyłóż masę z białek na papier do pieczenia formując z bezy serca wpisane w okrąg o średnicy mniej więcej 12cm lub okrągłe blaty o średnicy 8 - 12cm. Łatwiej będzie formować blaty bezowe za pomocą rękawa cukierniczego, ale łyżką też da  radę
6. Wstaw do piekarnika, zredukuj temperaturę do 150°C i piecz przez 80 minut
7. Po upieczeniu wystudź blaty bezowe. Uważaj, bo są one bardzo delikatne i niemal rozpadają się w rękach.
8. Kiedy blaty bezowe są już wystudzone ubij mikserem mascarpone. 
9. Do mascarpone dodaj śmietanę i kontynuuj ubijanie
10. Jak masa śmietanowa z mascarpone jest już dobrze ubita, dodaj tahinę i cukier puder (możesz je zastąpić kupną chałwą pokrojoną w bardzo drobne kawałki)
11. Gotowy krem układaj na ostudzonych blatach bezowych 
12. Udekoruj nasionami granatu i kawałkami ziarna kakaowca / wiórkami gorzkiej czekolady 


English version
Ingredients for meringue (6-8 pc) 
Inspiration: Kukbuk magazine - Nov-Dec 2013
3 egg whites (105 g) 
pinch of salt
225 g powder sugar 
1,5 tablespoons of white wine vinegar 
0,75 tablespoon of potato starch 
2,5 tablespoons of cocoa powder 

Ingredients for the topping:
125 g mascarpone cheese, chilled 
200 g double cream (36%), chilled 
150 g of tahini (tahini and 4 tablespoons of powder sugar can be replaced by 150 g of store-bought halvah) 
4 tablespoons of powder sugar 

For decoration:
1 pomegranate or other sour fruits such as raspberries or red currants
bits of cocoa beans / grated dark chocolate  

1. Set the temperature in your oven for 180°C
2. In a big bowl whip egg whites together with a pinch of salt until stiff and shiny 
3. Gradually add sugar and continue to whip 
4. Add remaining ingredients for the meringue ie. white wine vinegar, potato starch and cocoa powder. 
5. Shape meringue on a baking tray lines with parchment paper into heart or circles of a diameter between 8 and 12 cm. It will be easier to shape meringue by means of piping bag but you can also do it using a spoon. 
6. Place in the oven, decrease the temperature down to 150°C  and bake for around 80 minutes.
7. After baking, allow to cool. Remember that meringue is more than delicate, so be very careful when tranfering them from baking tray onto a serving dish 
8. When meringue is cooled down, start to whip mascarpone cheese
9. Add double cream to mascarpone cheese and continue to whip  
10. Add tahini and sugar (can be replaced by store-bought halvah chopped very finely)
11. Arrange the topping on meringues 
12. Decorate with pomegranate seeds and cocoa beans bits  or grated dark chocolate 



52 komentarze:

  1. Są prześliczne ! Ta czerwień granatu ślicznie się tu wpasowała ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. taaaak, u mnie ostatnio też Pawvlowa na topie - i to zarówno w wersji mini i maxi:) Twoje zdjęcia urocze!

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj minipavlowa jest idealna! Wyszła Ci perfekcyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Będziemy miały bardzo podobne walentynki! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Biegnę więc do Ciebie, sprawdzić Twoją wersję :-)

      Usuń
  5. Ja tam wolę właśnie skorzystać :D i to najlepiej w taki sposób :D

    OdpowiedzUsuń
  6. ten krem chałowowy, ech:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olu, ten krem jest boski. Więcej już nie napiszę ;-)

      Usuń
  7. idealny deser na ten piękny dzień:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na ten i na każdy inny ważny dzień :-)

      Usuń
  8. Ach, żeby mi ktoś taką zrobił... ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skoro Walentynki, to może Ktoś się znajdzie..;-)

      Usuń
  9. Walentynki, Walentynkami, a za taka śliczną bezę nikt się nie obrazi nawet w komercyjne święto
    Choć u mnie nie bedzie na słodko to Twój pomysł bardzo mi się podoba.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się. Na widok takiego deseru nawet największy hejter walentynek wymięknie :-)

      Usuń
  10. Wygląda bosko i chociaż nie przepadam za smakiem chałwy to bym spróbowała chociaż trochę ;) uwielbiam granat :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj powiem Ci, ze warto. Ja też chałwy nie lubiłam do czasu, kiedy rozsmakowałam się w jej domowej wersji a teraz dodaję ją do wszystkiego :-)

      Usuń
  11. Beza z chałwą, to dopiero rozpusta... Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trochę rozpusty jeszcze nikomu nie zaszkodziło :-)

      Usuń
  12. Pavlova to idealny pomysł na walentynki. W dodatku w takim kształcie i z granatem - wręcz idealnie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie można się z tym stwierdzeniem nie zgodzić :-)

      Usuń
  13. Genialny pomysł, słodko - kwaśne serce <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Idealnie skomponowane smaki Polu :-) Pyszności :-)

      Usuń
  14. O wow, zaniemówiłam. Piękne:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo sprytnie to wymyśliłaś, piękny torcik:))

    OdpowiedzUsuń
  16. Faktycznie piękne i wcale niekoniecznie na Walentynki:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie Marzenko. Takie minipavlove sprawdzą się przy każdej eleganckiej okazji :-)

      Usuń
  17. Uwielbiam takie małe cudeńka :) piękne i delikatne jak chmurka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To porównanie do chmurki bardzo mi się podoba :-)

      Usuń
  18. Oooo, krem chałwowy i beza...
    Słodkości moc.
    Ale jest i granat,który szczęśliwie przełamuje słodkie.
    Wersja mini to moja ulubiona forma.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację. Granat w tym połączeniu świetnie sobie radzi se słodyczą bezy i kremu :-) A jeśli jesteśmy przy rozmiarach, to ja lubię wersję mini, ale lubię też i maxi :-)

      Usuń
  19. Idealne na Walentynki:) Uwielbiam granaty, wspaniale smakują, są zdrowe, a przy tym świetnie wyglądają.

    OdpowiedzUsuń
  20. obłędna! ten krem chałwowy - bajka :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Tym kremem chałwowym mnie kupiłaś!<3

    OdpowiedzUsuń