Zgodnie ze skoraqową konswencją w tym roku obstawiałam w Tłusty Czwartek wytwory pieczone, zamiast smażonych w głębokim tłuszczu, więc te muffiny pączkowe wyszperane u Sosny nie mogły być wyjątkiem. Więc jeśli nie chce Wam się stać w ogromnie długi kolejkach to jeszcze zdążycie upiec te muffiny. Są pyszne, mocno maślane i podkręcone aromatem prawdziwej konfitury z róży. Na dodatek robi się je szybciutko, więc to przepis last - minute.
These muffins are not only easy to prepare and delicious, but they also taste more like doughnuts rather than traditional muffins. Melted butter and rose jam give them a very special flavour, so if you crave something sweet and easy, these sweet treats are perfect for you.
Składniki (9 szt.) Scroll down to English version
Inspiracja: Anna Olson
250 g mąki
0,5 szklanki cukru
80 ml roztopionego masła (można też użyć oleju - będzie szybciej, ale zgubi się ten maślany aromat)
180 ml maślanki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżeczek konfitury z róży (lub innej konfitury lub marmolady)
1 jajko
Składniki na cukrową posypkę
4 łyżki brązowego cukru demerara
4 łyżki masła
1. Wymieszaj w jednej misce suche składniki (cukier, mąkę i proszek do pieczenia)
2. W drugiej misce wymieszaj mokre składniki (maślankę, jajko oraz roztopione i ostudzone masło)
3. Dodaj mokre składniki do suchych i dobrze, ale szybko wymieszaj
4. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 ºC
5.Wyłóż formę do pieczenia muffinek papilotkami.
6. W każdej papilotce umieść łyżkę ciasta. Zrób na środku delikatne wgłębienie, w którym umieść pół łyżeczki konfitury różanej. Przykryj wszystko drugą łyżką ciasta i delikatnie dociśnij do reszty, tak, żeby konfitura nie wypłynęła bokiem.
7. Zapiekaj muffinki przez ok. 30 minut
8. Po upieczeniu ostudź przez kilk aminut
9. Roztop masło
10. Zanurzaj wierzch muffinek z roztopionym maśle a następnie w brązowym cukrze
11. Ostaw do całkowitego wystygnięcia
English version
Ingredients (9 pc.)
Inspiration: Anna Olson
250 g flour
0,5 cup of sugar
80 ml melted butter (you can also use oil, but the muffings will lack the buttery aroma)
180 ml buttercream
1 teaspoon of baking powder
5 teaspoons of rose jam (or any other jam or marmalade)
1 egg
Ingredients for sugar sprinkle
4 tablespoons of demerara sugar
4 tablespoons of butter
1. In a big bowl mix dry ingredients (sugar, flour and baking powder)
2. In a separate bowl mix wet ingredients ( buttermilk, egg and melted butter)
3. Add wet ingredients to dry ingrediente and mix well but quickly
4. Turn on the oven and set temperature for 180 ºC
5. Place muffin paper liners in muffin baking tray
6. Place 1 tablespoon of batter in each muffin paper line. Then make a little hollow in the centre and place there 0,5 teaspoons of rose jam. Cover with second tablespoon of batter and slightly press it down, so that the upper layer sticks to the bottom layer. Be gentle, so that the jam stays in place
7. Bake muffins for around 30 minutes
8. Allow to cool slightly after baking
9. Melt butter for the sugar sprinkle
10. Dip tip of each muffin in metler butter and then in demerara sugar.
11. Allow to cool completely
Pyszny widok z rana! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCieszę się, że dzięki mnie pysznie zaczęłaś dzień :-) Pozdrawiam :-)
UsuńTakie z konfiturą są najlepsze :)
OdpowiedzUsuńMasz rację Natalie :-)
UsuńWyglądają tak pięknie, że trudny wybór miałabym na co się zdecydować: pączek, czy muffinka :)
OdpowiedzUsuńHmmmmm, trudny wybór. Baaardzo trudny :-)
UsuńWłaśnie mam zamiar dziś takie zrobić :) Pysznie wyglądają! :)
OdpowiedzUsuńNie będziesz żałować :-)
UsuńWyglądają rewelacyjnie. Ślinka cieknie... i aż chciałoby się je wyrwać z monitora ;)
OdpowiedzUsuńOszczędź monitor, proszę :-)
UsuńTe muffiny na pewno zrobię! Kocham wyraźnie maślany smak,
OdpowiedzUsuńWszechobecne pączki przyprawiają mnie o zawrót głowy,
choć trzeba jednego zjeść dla tradycji.
Upiecz koniecznie, bo są pyszne. I ta konfitura z róży. Boskość :-D
UsuńOoo, jakie one cudne!
OdpowiedzUsuńA cudne zaiste :-)
Usuńpiekłam je osttanio, boskie są!
OdpowiedzUsuńMasz rację Antenko.Są boskie :-)
UsuńDziękuję :-)
OdpowiedzUsuńkurcze ile jest alternatyw dla starego poczciwego pączka :)
OdpowiedzUsuńfajne!
No można szaleć, że hej ;-)
UsuńPoproszę! :D najlepiej od razu wszystkie 9 ;)
OdpowiedzUsuńA nie zostawisz choć jednego dla mnie...?
Usuńmoże połowę jednego :)
UsuńO Tyyyyy :-P
UsuńJuż pożarłam 2 pączki, ale kiedyś zrobię Twoje muffiny:-)
OdpowiedzUsuńKoniecznie Marzenko, koniecznie :-)
UsuńWyjątkowe :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Veggie :-)
UsuńZ tą posypką prezentują się świetnie!: )
OdpowiedzUsuńI świetnie też smakują :-D
UsuńDoskonałe :) skusiłabym się!
OdpowiedzUsuńWcale się nie dziwię :-)
UsuńSuper są, ale niestety nic już nie zmieszczę :D
OdpowiedzUsuńNa pewno? ;-) Może jednak...? :-)
UsuńUwielbiam ten przepis!! Bardzo często do niego wracam, nie tylko w Tłusty Czwartek :)
OdpowiedzUsuńJa też będę do niego wracać, bo muffinki są świetne, a dżem z róży w tym zestawie po prosu boski :-)
UsuńŁadnie wyglądają te muffinki Joasiu :) Poczęstujesz mnie jedną?:)
OdpowiedzUsuńW ostatniej chwili zdążyłaś ;-)
UsuńMuffinki pączkowe to jest to :)).
OdpowiedzUsuńAch, jak miło widzieć je u Ciebie, zgadzam się, są bardzo szybkie i bardzo dobre. I ładnie się tu prezentują :)
OdpowiedzUsuńNo po prostu musiałam Sosna i tyle, musiałam je upiec :-D
UsuńTo super :D
Usuńcudownie wyglądają ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję Moniko :-)
UsuńSuper .....całoroczny przepis :)!
OdpowiedzUsuńMożna tak powiedzieć :-)
Usuń