Jeżeli szukacie, tak jak ja, lżejszej alternatywy dla baaaardzo kalorycznych pączków smażonych w głębokim tłuszczu, to mam dla Was coś specjalnego, czyli pączki pieczone. W sam raz na zbliżający się Tłusty Czwartek. Są pyszne, dużo lżejsze od tradycyjnych i na dodatek pięknie pachną piernikiem. Może nie są tak do końca bezkarne, ale można je jeść z mniejszymi wyrzutami sumienia niż tradycyjne, ociekające tłuszczem pączki. Zdradzę Wam też w sekrecie, że posypka piernikowa na pewno Was zauroczy :-)
Baked doughnuts are great alternative for not so healthy deep fried doughnuts. They are lighter that the traditional ones and equally delicious. Although they are not fully sinless, they are definitely a healthier option if you're searching for one. And belive me, that you will be seduced not only with doughnuts but also with gingerbread sprinkle :-)
Składniki (14 szt.) scroll down for English
Inspiracja: klik
2/3 szklanki mleka
4 g suszonych drożdży
1 łyżka masła
1/3 szklanka cukru
1 jajko
2,5 szklanki mąki
pół łyżeczki soli
Składniki na posypkę piernikową
50g masła
0,75 szklanki cukru
1 łyżka przyprawy piernikowej
1. Przesiej mąkę i drożdże do dużej miski
2. Do mąki dodaj cukier, jajko i sól
3. W małym garnuszku podgrzej masło aż prawie się rozpuści i dolej mleko. Podgrzewaj aż mleko będzie letnie
4. Dodaj masło z mlekiem do reszty składników
5. Wyrabiaj ciasto, najlepiej mikserem używając końcówek do wyrabiania ciasta. Nie dodawaj mąki, mimo wrażenia, że ciast jest zbyt kleiste. Zmieni swoją strukturę podczas wyrastania.
6. Przykryj wyrobione ciasto i odstaw w ciepłe miejsce na 1,5 godziny do wyrośnięcia
7. Po upływie 1,5 godziny włącz piekarnik i ustaw temperaturę na 180ºC
8. Wyłóż wyrośnięte ciasto na oprószony mąką blat lub stolnicę, krótko wyrób i rozwałkuj na grubość ok. 13mm. Wykrawaj z ciasta, najlepiej szklanką lub kubkiem kółka i układaj na blaszce do pieczenia przykrytej papierem do pieczenia
9. Odstaw przykryte ściereczką z ciepłe miejsce na ok. 45 minut, żeby jeszcze trochę urosły i nabrały objętości
10. Piecz pączki przez 8 - 10 minut
11. Już w trakcie pieczenia roztop masło przeznaczone do posypki piernikowej
12. Wymieszaj cukier z przyprawą piernikową
13. Po upieczeniu ostudź pączki przez ok 2-3 minuty. Zanurzaj je najpierw w roztopionym maśle a potem z cukrze wymieszanym z przyprawą piernikową
14. Odłóż na kratkę do całkowitego ostygnięcia
English version
Ingredients (14 pc.)
Inspiration: click
2/3 cup of milk
4 g dry yeast
1 tablespoon of butter
1/3 cup of sugar
1 egg
2,5 cup of flour
0,5 teaspoon of salt
Ingredients for gignerbread sprinkle
50g butter
0,75 cup of sugar
1 tablespoons og gignerbread spice
1. Sift flour and dry yeast into a big bowl
2. Add sugar, egg and salt to the flour
3. In a small pot melt the butter. When almost melted add milk and heat until milk and slightly warm.
4. Add butter with milk to the rest of the ingredients.
5. Work the dough, preferably by stand mixer with hook for bread or yeast dough if you have one. Do not add more flour even if you think that the dough is a bit too sticky. It will change its structure during rising.
6. Cover and place in a warm place for approximately 1,5h
7. After 1,5h of dough resting and rising, turn on the oven and set temperature for 180ºC
8. Place on a counter top dusted with flour. Work a dough a little bit and then roll it out to a thickness of around 13mm. Cut circles by means of a cup. Place them on a baking tray lined with baking paper.
9. Cover with a dish cloth and set aside in a warm place for additional resting and puffing for approximately 45 minutes
10. Bake doughnuts for 8- 10 minutes
11. While doughnuts are being baked, melt the butter for gingerbread sprinkle
12. Mix sugar with gingerbread spice
13.After baking, cool doughnuts for 2-3 minutes. Dip them in melted butter and sprinkle with sugar mixed with gingerbread spice
14. Place on the rack and allow to cool completely
Obłęd:) ja chcę pączka piernikowego!!!!
OdpowiedzUsuńTo nic trudnego :-) W dwie i pół godziny też możesz takie mieć :-)
Usuńjak dla mnie super! pachnące piernikiem mają jeszcze dodatkowe plusy :)
OdpowiedzUsuńNo tak, ten piernikowy aromat to taka wartość dodana ;-)
UsuńJoasiu! U Ciebie jak zwykle pachnie świetnymi przepisami. Super alternatywa na Tłusty Czwartek :)))
OdpowiedzUsuńOj tak, te pieczone pączusie to idealny zamiennik tradycyjnych pączków :-)
UsuńBardzo ma ochotę zaraz je sprawdzić:)
OdpowiedzUsuńNie ma na co czekać :-)
UsuńJa w tym roku też stawiam na te pieczone. Fajna propozycja :)
OdpowiedzUsuńCzyżbyś dbał o linię? :-P
UsuńNie lubię pączków co za tym idzie omijam szerokim łukiem tłusty czwartek ale na Twoją propozycję bym się skusiła chociażby na gryzka, żeby tylko posmakować ;))
OdpowiedzUsuńCoś mi się wydaje, że na jednym byś nie poprzestała :-)
UsuńSą wspaniałe Joanno!
OdpowiedzUsuńI z rozkoszą sięgnęłabym po taki piękny pączuszek.
Wcale się nie dziwię. Ja sięgałam po nie co chwila i im było ich mniej, tym rozkosz była większa :-)
Usuńtaka alternatywa bardzo mi się podoba, ciekawa ta posypka piernikowa:)
OdpowiedzUsuńTa posypka robi te pączki :-)
UsuńWyglądają uroczo :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :-)
UsuńDziękuję :-)
OdpowiedzUsuńNie szukamy lżejszych alternatyw, ale gdybyś postawiła te pączuchy przede mną, to po piętnastu minutach nie ostałby się ni jeden ;)
OdpowiedzUsuńJestem w stanie w to uwierzyć, bo u mnie było podobnie ;-)
Usuńkażdego pączka zjem, byleby nie był nadziany :P a na poważnie, muszę kiedyś spróbować pieczonych
OdpowiedzUsuńKoniecznie Kasiu. Nie będziesz żałować :-)
UsuńUrocze, kuszą niesamowicie swym wyglądem !
OdpowiedzUsuńZapraszam do wzięcia udziału w moim konkursie, szczegóły na blogu :)
A jak się ich spróbują to potem kuszą też swoim smakiem i tą posypką piernikową :-)
UsuńW tłusty czwartek, trzeba jeść tłusto. Nie pogardzę jednak Twoimi pączkami O NIE
OdpowiedzUsuńAha, już rozumiem. Moje pączki będą deserem po deserze, czyli po tradycyjnych pączkach ;-)
UsuńO ja, masz rację- tą piernikową posypką mnie kupiłaś. Wyglądają przepysznie!
OdpowiedzUsuńNo proszę. Nie ja, nie pączki a posypka piernikowa rządzi ;-)
UsuńPiernikowe, mmmm :)
OdpowiedzUsuńPiernikowe :-D
Usuńkocham Cię za ten przepis, bo ja nie cierpię smażenia w głębokim tłuszczu.
OdpowiedzUsuńNo i ta posypka :)
pozdrawiam słonecznie
Monika
To poczekaj, bo mam jeszcze dwa takie asy w rękawie:-) bez smażenia w głębokim tłuszczu ale ciągle w konwencji tłustoczwartkowej :-)
Usuńczy w przepisie mleko można zastąpić mlekiem sojowym czy lepiej zastąpić je wodą?
OdpowiedzUsuńJa bym obstawiała mleko sojowe zdecydowanie. Smak będzie bogatszy :)
OdpowiedzUsuńPodobne kiedyś jadłam. Są pyszne, ale jednak tradycyjny, tłusty pączek to tradycyjny :D Chociaż te Twoje z tą piernikową posypką... kusisz :)
OdpowiedzUsuńBo ja jestem po to na świecie, żeby kusić Madziu :-)
UsuńŚwietnie podkreślone piernikowym aromatem, a jak bosko ocukrzone, wyglądają jak praliny. Rewelacja, chyba tym razem zrobię właśnie takie.
OdpowiedzUsuńZachęcam, bo pączki są naprawdę pyszne i dużo lżejsze od tradycyjnych :-)
UsuńBardzo fajna alternatywa dla tradycyjnych pączków ; )
OdpowiedzUsuńFajna i zdrowsza :-)
UsuńKochana, wyglądają świetnie! Takich pieczonych jeszcze nigdy nie jadłam.
OdpowiedzUsuńNaprawdę super.
Może się skusisz w tym roku Majanko? :-)
UsuńŚwietne! Tym bardziej, że nie lubię smażenia w głębokim tłuszczu :)
OdpowiedzUsuńNo to idealne dla CiebieI :-) Zachęcam do odwiedzin bo szykuję jeszcze dwa przepisy na Tłusty Czwartek bez smażenia :-)
UsuńMiałam nie piec pączków ale chyba zmienię zdanie;)
OdpowiedzUsuńNie będziesz żałować :-)
Usuń:):):)
Usuńsuper, że pieczony a nie smażony! :)
OdpowiedzUsuńOj tak! Można zjeść przez to więcej ;-)
UsuńWygladają po prostu zjawiskowo.... :)!
OdpowiedzUsuńSuper śliczniutkie, choć ja się kalorycznością smażonych pączków nie przejmuję, narobiłaś mi apetytu. Uchylę rąbka tajemnicy, u mnie też były pączusie, nico inne niż Twoje, ale może cię zainteresują, czekają na publikację ;-)
OdpowiedzUsuńNie mogę się doczekać Twojej wersji, bo coś mi intuicja podpowiada, że będzie to dzieło wegańskie, a takich wytworów tłustoczwartkowych jestem najbardziej ciekawa :-)
Usuńrewelacyjny pomysł z dodatkiem przyprawy piernikowej! Super, bardzo mi się podoba przepis :D
OdpowiedzUsuńCieszę się. Pączki są naprawdę rewelacyjne, więc warto sobie takie upiec :-)
UsuńWyglądają doskonale :) skuszę się na nie !
OdpowiedzUsuńWarto Łucjo :-)
Usuń