Mam dla Was pyszną i ekstraszybką propozycję last minute na Walentynki (i nie tylko na Walentynki), pod warunkiem, że uda Wam się znaleźć w sklepie lub na półce w lodówce miękkie, dojrzałe awokado. Potem wystarczy tak naprawdę chwila i pyszny, zdrowy, wegański deser jest już gotowy. Zdaję sobie sprawę, że obecność awokado w deserze może Was zaskoczyć, i to nawet bardzo, ale awokado w Ameryce Południowej je się właśnie na słodko, co wiem z pierwszej ręki, bo mieszkałam kiedyś w akademiku ze studentką z Brazylii. Awokado samo w sobie nie ma zbyt wiele smaku, więc można je doprawić wytrawnymi dodatkami i stworzyć na przykład guacamole, ale można też dodać słodkie składniki i stworzyć prosty i zdrowy deser, w którym awokado jest tylko niewyczuwalną bazą. Dodatki czyli kwaśny granat i lekko słone pistacje idealnie podkręcają słodycz musu czekoladowego, ale możecie je pominąć lub zastąpić innymi owocami i niesolonymi orzechami w wersji bardziej zachowawczej.
St. Valentine's Day is getting closer and closer so I have a last minute, simple dessert suggestion for you. This dessert is delicious, easy to prepare, healthy and vegan so I like to prepare it whenever I have a craving for something sweet and simple and not only on 14th February. Although for some of you avocado in a dessert might be a sort of surprising idea, but it works perfectly in any sort of a dessert, since it's practically tasteless.
Składniki (2 porcje) scroll down for English
przepis własny
1 dojrzałe awokado
3 łyżki kakao
3 łyżki cukru pudru
odrobina chilli w proszku (opcjonalnie)
nasiona z ćwiartki granatu do dekoracji (można zastąpić innymi owocami, lub pominąć)
kilka solonych pistacji do dekoracji, bez skorupek (można zastąpić innymi orzechami, lub pominąć)
1. Przekrój awokado na pół, usuń pestkę
2. Łyżeczką wyskrob cały miąższ
3. Miąższ z awokado zmiksuj na gładką masę. (Ja używam do tego zestawu do siekania, w który jest zaopatrzony mój blender. Można też rozgnieść awokado widelcem, ale nie będzie ono już takie aksamitne i gładkie)
4. Dodaj kakao cukier puder i chilli. Jeżeli mus wydaje Ci się mało słodki, dodaj odrobinę więcej cukru
5. Przełóż mus do naczyń do serwowania i udekoruj nasionami granatu oraz pistacjami
English version
Ingredients (2 servings)
my own recipe
1 ripe avocado
3 tablespoons of cocoa powder
3 tablespoons of powder sugar
a pinch of chilli powder (optionally)
seeds from quarter of a pomegranate (can be replaced with other fruits or omitted)
few salted pistachios, (can be replaced with other nuts or omitted)
1. Cut avocado in half and remove pit
2. Scoop out avocados from the peel
3. Blend avocado until smooth (I use food processor, but you can also use fork to mash avocado, but then the mousse will not be as smooth as after blending by means of a food processor)
4. Add cocoa powder sugar and a pinch of chilli and blend again. If you think that the mousse is not sweet enough add a little bit more sugar
5. Place mousse in serving dishes and decorate with pomegranate and pistachios.
skusiłabym się ;)
OdpowiedzUsuńNo to nie ma na co czekać, bo mus szybko znika :-)
UsuńJakoś nie mogę się przekonać do tego zdrowotnego owocu;)
OdpowiedzUsuńTo poczekaj na kolejny wpis bez awokado, a ja tymczasem będę się cieszyć podwójną porcją ;)
UsuńA ja jestem przekonana, że ten deser będzie smaczny, można spróbować zmiksować awokado z płynną czekoladą...ale mi narobiłaś smaku:))
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł. Zachęcam do eksperymentów :-)
UsuńWspaniała propozycja! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Natalio :-)
UsuńLubię takie desery. Musy są zdecydowanie niedoceniane przez wielu z nas. Podoba mi się zarówno dekoracja, jak i zdjęcia.
OdpowiedzUsuńMasz rację. Musy są niedoceniane, a szkoda, bo często są nie tylko pyszne, ale i bardzo łatwe do zrobienia. Tak jak ten :-)
Usuńświetny deser:) wygląda pysznie:D
OdpowiedzUsuńDziękuję Justynko :-)
UsuńJak on wspaniale się prezentuje! Musi być pyszny :)
OdpowiedzUsuńPrzekonaj się sama Madziu :-)
Usuńdeser jak z eleganckiej restauracji :))
OdpowiedzUsuńA zaskakująco prosty do zrobienia :-)
UsuńMus z awokado i czekolady bardzo lubię.
OdpowiedzUsuńZ kakao nie próbowałam...
A awokado mam prawie zawsze.
Więc kto wie,może Twoja wersja na weekend?
No skoro awokado u Ciebie jest zawsze, to nie masz się co zastanawiać :-)
UsuńWygląda wyśmienicie i tak też pewnie smakował. Podanie - rewelacja :)
OdpowiedzUsuńDzięki Sosna :-)
UsuńNie dosc, ze zdrowo to jeszcze pysznie :) Wpraszam sie na walentynkowa kolacje :))))
OdpowiedzUsuńtak udało mi się połączyć niepołączalne ;)
UsuńUwielbiam i robiłam już z tysiąc razy :) Pięknie podałaś ten mus!
OdpowiedzUsuńDzięki Ash :-)
Usuńprezentueje się wyśmienicie!!! a że nie zawiera tysiąca kcal to wielki plus :)
OdpowiedzUsuńTeż tak sądzę :-)
UsuńWspaniały, walentynkowy mus ; )
OdpowiedzUsuńOooj taaak :-)
UsuńSuper! U mnie też dziś rządzi czekolada z awokado :) Bardzo ciekawe, choć odważne połączenie :)
OdpowiedzUsuńOdważnie tylko brzmi, smakuje zaś przepyszniasto :-) :-)
UsuńHmmmm... gdzie mój komentarz... :(
OdpowiedzUsuńCzyżby blogger znów coś kombinował z komentarzami? :-/ buuuu
UsuńKochana, cudowny! Prawdziwa uczta :)).
OdpowiedzUsuńŁadnie to ujęłaś :-)
UsuńWygląda jak zdjęcie z kulinarnej gazety, mega!!
OdpowiedzUsuńDziękuję baaaardzo :-)
UsuńAwokado w słodkiej wersji mi pasuje, w wytrawnej nijak ;)
OdpowiedzUsuńTwój deserek mi się bardzo podoba :)
Cieszę się, że mój deser przypadł Ci Majanko do gustu :-)
UsuńPotwierdzam, że deser jest pyszny. Jadłam go z dodatkiem pięknych dojrzałych pomarańczy. Pychota. Śliczne zdjęcia
OdpowiedzUsuńPomarańcze to świetny dodatek do tego deseru :-)
UsuńWygląda obłędnie :)!
OdpowiedzUsuńNie pogardziłabym takim deserkiem :)
OdpowiedzUsuńWcale się nie dziwię :-)
UsuńJak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńFajna, zdrowsza propozycja mojego ukochanego deseru, warto wypróbować! od musu czekoladowego jestem wprost uzależniona i zawsze sięgam po sprawdzony przepis https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-mus-czekoladowy/ Mam wtedy pewność, że mus wyjdzie idealnie kremowy i bardzo czekoladowy. Polecam!
OdpowiedzUsuń