Absolutna prostotka, ale za to pyszna i idealna na wszelkie imprezy karnawałowe. Prościej się już chyba nie da, choć trochę kłopotu jest z granatem, który nie jest najwdzięczniejszym owocem do obierania. Już wiem, skąd nazwa tego owocu, bo po każdym obieraniu zarówno ja jak i cała moja kuchnia (w większości biała) jesteśmy upstrzone czerwonymi kropeczkami, zupełnie jakby w mojej kuchni wybuchło coś czerwonego. I choć widziałam jakiś pierdyliard filmów instruktażowych pokazujących, jak wydobyć nasionka z granatu, to i tak za każdym razem efekt jest ten sam: kuchnia i ja nadajemy się do prania. Ale nie zraża mnie to wcale, bo granaty uwielbiam. Te dojrzałe, słodkie, soczyste, ale i odrobinę kwaskowe dodają charakteru zarówno deserom, jak i wytrawnym wytworom skoraqowej kuchni, czego dowodem jest właśnie awokado serwowane z granatem i przyprawione octem balsamicznym, odrobiną soli i świeżo mielonego pieprzu.
So simple, that nothing more simple comes to my mind. This snack can be prepared practically in no time at all, if of course you're not counting the time necessary for peel the pomegranate ;-) Not only it's simple, but also delicious and healthy too. I like to season it with balsamic vinegar, but sometimes I use storebought balsamic syrup, that is slightly on the sweet side.
Składniki (2 porcje) scroll down for English
Inspiracja: klik
1 dojrzałe awokado
nasiona z ćwiartki granatu
kilka kropel octu balsamicznego (można go zastąpić gęstym sosem na bazie octu balsamicznego)
odrobina soli
świeżo mielony pieprz
1. Przekrój awokado ze skórką na pół i usuń pestkę
2. Do każdej połowki w miejsce pestki wsyp nasiona granatu
3. Skrop octem balsamicznym (lub gęstym sosem z ostu balsamicznego)
4. Dopraw solą i pieprzem
English version
Ingredients (2 servings)
Inspiration: click
1 ripe avocado
seeds for quarter of a pomegranate
few drops of balsamic vinegar
pinch of salt
freshly ground pepper
1. Cut avocado with a skin on in half and remove the pit
2. Sprinkle with pomegranate seeds
3. Pour over few drops of balsamic vinegar
4. Season with salt and freshly ground pepper.
Ach to awokado! Muszę mu dać 2 szansę ;)
OdpowiedzUsuńZachęcam baaaardzo :-)
Usuńmoje smaki :)
OdpowiedzUsuńSkoro tak, to zapraszam :-)
UsuńBalsamiko nie gryzie się z granatem? Niezłe połączenie. A co do granatu - zawsze mam ten sam, wybuchowy problem... :p
OdpowiedzUsuńCałkiem nieźle sobie ze sobą radzą. Rozwodu nie planują ;-) Ech granaty już tak mają i tyle. Ja się już z tym prawie pogodziłam ;-)
UsuńDość niezwykłe połączenie ;) ja uwielbiam skubać granata i od razu jeść :)
OdpowiedzUsuńJa też go lubię świeżego, bez dodatków, ale z tym skubaniem to ja Cię podziwiam :-)
UsuńDoskonałe połączenie! A granata najlepiej obierać w misce z zimną wodą, pesteczki opadają na dno a kuchnia czysta :))) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNo tak, słyszałam o tym sposobie z zimną wodą, ale szkoda mi trochę soku, który przepada bezpowrotnie...:-(
Usuńnadzwyczajne połączenie! piękne kolorystycznie!:)
OdpowiedzUsuńMasz całkowitą rację Antenko :-)
UsuńMmm... świetne połączenie :) Muszę koniecznie sobie zrobić!
OdpowiedzUsuńWarto!!! :-D
UsuńBardzo lubię awokado, ale z granatem jeszcze nie jadłam, kolorystycznie pięknie się razem prezentują :D
OdpowiedzUsuńZapewniam Cię, że nie tylko kolorystycznie do siebie pasują :-)
UsuńZachęcam Justynko do spróbowania :)
OdpowiedzUsuńPycha:) wszystko w tej przekąsce lubię.
OdpowiedzUsuńSuper, cieszę się, że udało się trafić w Twój gust :-)
UsuńNigdy nie jadlam takiego połączenia ! :) Musi być ciekawe !
OdpowiedzUsuńSpróbuj! Zachęcam :-)
Usuń