czwartek, 13 lutego 2014

Wegański mus czekoladowy z awokado na Walentynki / Vegan chocolate and avocado mousse for St. Valentine's Day


Mam dla Was pyszną i ekstraszybką propozycję last minute na Walentynki (i nie tylko na Walentynki), pod warunkiem, że uda Wam się znaleźć w sklepie lub na półce w lodówce miękkie, dojrzałe awokado. Potem wystarczy tak naprawdę chwila i pyszny, zdrowy, wegański deser jest już gotowy. Zdaję sobie sprawę, że obecność awokado w deserze może Was zaskoczyć, i to nawet bardzo, ale awokado w Ameryce Południowej je się właśnie na słodko, co wiem z pierwszej ręki, bo mieszkałam kiedyś w akademiku ze studentką z Brazylii. Awokado samo w sobie nie ma zbyt wiele smaku, więc można je doprawić wytrawnymi dodatkami i stworzyć na przykład guacamole, ale można też dodać słodkie składniki i stworzyć prosty i zdrowy deser, w którym awokado jest tylko niewyczuwalną bazą. Dodatki czyli kwaśny granat i lekko słone pistacje idealnie podkręcają słodycz musu czekoladowego, ale możecie je pominąć lub zastąpić innymi owocami i niesolonymi orzechami w wersji bardziej zachowawczej. 

St. Valentine's Day is getting closer and closer so I have a last minute, simple dessert suggestion for you. This dessert is delicious, easy to prepare, healthy and vegan so I like to prepare it whenever I have a craving for something sweet and simple and not only on 14th February. Although for some of you avocado in a dessert might be a sort of surprising idea, but it works perfectly in any sort of a dessert, since it's practically tasteless. 





Składniki (2 porcje) scroll down for English
przepis własny
1 dojrzałe awokado
3 łyżki kakao
3 łyżki cukru pudru
odrobina chilli w proszku (opcjonalnie)
nasiona z ćwiartki granatu do dekoracji (można zastąpić innymi owocami, lub pominąć)
kilka solonych pistacji do dekoracji, bez skorupek (można zastąpić innymi orzechami, lub pominąć)

1. Przekrój awokado na pół, usuń pestkę
2. Łyżeczką wyskrob cały miąższ
3. Miąższ z awokado zmiksuj na gładką masę. (Ja używam do tego zestawu do siekania, w który jest zaopatrzony mój blender. Można też rozgnieść awokado widelcem, ale nie będzie ono już takie aksamitne i gładkie) 
4. Dodaj kakao cukier puder i chilli. Jeżeli mus wydaje Ci się mało słodki, dodaj odrobinę więcej cukru 
5. Przełóż mus do naczyń do serwowania i udekoruj nasionami granatu oraz pistacjami

English version
Ingredients (2 servings)
my own recipe
1 ripe avocado
3 tablespoons of cocoa powder
3 tablespoons of powder sugar
a pinch of chilli powder (optionally)
seeds from quarter of a pomegranate (can be replaced with other fruits or omitted)
few salted pistachios, (can be replaced with other nuts or omitted)

1. Cut avocado in half and remove pit 
2. Scoop out avocados from the peel 
3. Blend avocado until smooth (I use food processor, but you can also use fork to mash avocado, but then the mousse will not be as smooth as after blending by means of a food processor)
4. Add cocoa powder sugar and a pinch of chilli and blend again. If you think that the mousse is not sweet enough add a little bit more sugar 
5. Place mousse in serving dishes and decorate with pomegranate and pistachios. 

44 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. No to nie ma na co czekać, bo mus szybko znika :-)

      Usuń
  2. Jakoś nie mogę się przekonać do tego zdrowotnego owocu;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To poczekaj na kolejny wpis bez awokado, a ja tymczasem będę się cieszyć podwójną porcją ;)

      Usuń
  3. A ja jestem przekonana, że ten deser będzie smaczny, można spróbować zmiksować awokado z płynną czekoladą...ale mi narobiłaś smaku:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetny pomysł. Zachęcam do eksperymentów :-)

      Usuń
  4. Lubię takie desery. Musy są zdecydowanie niedoceniane przez wielu z nas. Podoba mi się zarówno dekoracja, jak i zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację. Musy są niedoceniane, a szkoda, bo często są nie tylko pyszne, ale i bardzo łatwe do zrobienia. Tak jak ten :-)

      Usuń
  5. świetny deser:) wygląda pysznie:D

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak on wspaniale się prezentuje! Musi być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  7. deser jak z eleganckiej restauracji :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A zaskakująco prosty do zrobienia :-)

      Usuń
  8. Mus z awokado i czekolady bardzo lubię.
    Z kakao nie próbowałam...
    A awokado mam prawie zawsze.
    Więc kto wie,może Twoja wersja na weekend?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No skoro awokado u Ciebie jest zawsze, to nie masz się co zastanawiać :-)

      Usuń
  9. Wygląda wyśmienicie i tak też pewnie smakował. Podanie - rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie dosc, ze zdrowo to jeszcze pysznie :) Wpraszam sie na walentynkowa kolacje :))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak udało mi się połączyć niepołączalne ;)

      Usuń
  11. Uwielbiam i robiłam już z tysiąc razy :) Pięknie podałaś ten mus!

    OdpowiedzUsuń
  12. prezentueje się wyśmienicie!!! a że nie zawiera tysiąca kcal to wielki plus :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wspaniały, walentynkowy mus ; )

    OdpowiedzUsuń
  14. Super! U mnie też dziś rządzi czekolada z awokado :) Bardzo ciekawe, choć odważne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Odważnie tylko brzmi, smakuje zaś przepyszniasto :-) :-)

      Usuń
  15. Hmmmm... gdzie mój komentarz... :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czyżby blogger znów coś kombinował z komentarzami? :-/ buuuu

      Usuń
  16. Kochana, cudowny! Prawdziwa uczta :)).

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda jak zdjęcie z kulinarnej gazety, mega!!

    OdpowiedzUsuń
  18. Awokado w słodkiej wersji mi pasuje, w wytrawnej nijak ;)
    Twój deserek mi się bardzo podoba :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że mój deser przypadł Ci Majanko do gustu :-)

      Usuń
  19. Potwierdzam, że deser jest pyszny. Jadłam go z dodatkiem pięknych dojrzałych pomarańczy. Pychota. Śliczne zdjęcia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pomarańcze to świetny dodatek do tego deseru :-)

      Usuń
  20. Nie pogardziłabym takim deserkiem :)

    OdpowiedzUsuń