czwartek, 27 lutego 2014

Muffiny pączkowe z konfiturą z róży / Doughnut muffins with rose jam


Zgodnie ze skoraqową konswencją w tym roku obstawiałam w Tłusty Czwartek wytwory pieczone, zamiast smażonych w głębokim tłuszczu, więc te muffiny pączkowe wyszperane u Sosny nie mogły być wyjątkiem. Więc jeśli nie chce Wam się stać w ogromnie długi kolejkach to jeszcze zdążycie upiec te muffiny. Są pyszne, mocno maślane i podkręcone aromatem prawdziwej konfitury z róży. Na dodatek robi się je szybciutko, więc to przepis last - minute.

These muffins are not only easy to prepare and delicious, but they also taste more like doughnuts rather than traditional muffins. Melted butter and rose jam give them a very special flavour, so if you crave something sweet and easy, these sweet treats are  perfect for you. 




Składniki (9 szt.) Scroll down to English version 
Inspiracja: Anna Olson
250 g mąki
0,5 szklanki cukru
80 ml roztopionego masła (można też użyć oleju - będzie szybciej, ale zgubi się ten maślany aromat)
180 ml maślanki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżeczek konfitury z róży (lub innej konfitury lub marmolady)
1 jajko

Składniki na cukrową posypkę
4 łyżki brązowego cukru demerara
4 łyżki masła

1. Wymieszaj w jednej misce suche składniki (cukier, mąkę i proszek do pieczenia)
2. W drugiej misce wymieszaj mokre składniki (maślankę, jajko oraz roztopione i ostudzone masło)
3. Dodaj mokre składniki do suchych i dobrze, ale szybko wymieszaj
4. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 ºC
5.Wyłóż formę do pieczenia muffinek papilotkami. 
6. W każdej papilotce umieść łyżkę ciasta. Zrób na środku delikatne wgłębienie, w którym umieść pół łyżeczki konfitury różanej. Przykryj wszystko drugą łyżką ciasta i delikatnie dociśnij do reszty, tak, żeby konfitura nie wypłynęła bokiem.
7. Zapiekaj muffinki przez ok. 30 minut
8. Po upieczeniu ostudź przez kilk aminut
9. Roztop masło
10. Zanurzaj wierzch muffinek z roztopionym maśle a następnie w brązowym cukrze
11. Ostaw do całkowitego wystygnięcia 

English version
Ingredients (9 pc.) 
Inspiration: Anna Olson
250 g flour
0,5 cup of sugar 
80 ml melted butter (you can also use oil, but the muffings will lack the buttery aroma) 
180 ml buttercream
1 teaspoon of baking powder
5 teaspoons of rose jam (or any other jam or marmalade) 
1 egg

Ingredients for sugar sprinkle 
4 tablespoons of demerara sugar 
4 tablespoons of butter   

1. In a big bowl mix dry ingredients (sugar, flour and baking powder) 
2. In a separate bowl mix wet ingredients ( buttermilk, egg and melted butter) 
3. Add wet ingredients to dry ingrediente and mix well but quickly
4. Turn on the oven and set temperature for 180 ºC
5. Place muffin paper liners in muffin baking tray
6. Place 1 tablespoon of batter in each muffin paper line. Then make a little hollow in the centre and place there 0,5 teaspoons of rose jam. Cover with second tablespoon of batter and slightly press it down, so that the upper layer sticks to the bottom layer. Be gentle, so that the jam stays in place
7. Bake muffins for around 30 minutes
8. Allow to cool slightly after baking 
9. Melt butter for the sugar sprinkle 
10. Dip tip of each muffin in metler butter and then in demerara sugar. 
11. Allow to cool completely 


47 komentarzy:

  1. Pyszny widok z rana! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że dzięki mnie pysznie zaczęłaś dzień :-) Pozdrawiam :-)

      Usuń
  2. Takie z konfiturą są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają tak pięknie, że trudny wybór miałabym na co się zdecydować: pączek, czy muffinka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmmmmm, trudny wybór. Baaardzo trudny :-)

      Usuń
  4. Właśnie mam zamiar dziś takie zrobić :) Pysznie wyglądają! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają rewelacyjnie. Ślinka cieknie... i aż chciałoby się je wyrwać z monitora ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Te muffiny na pewno zrobię! Kocham wyraźnie maślany smak,
    Wszechobecne pączki przyprawiają mnie o zawrót głowy,
    choć trzeba jednego zjeść dla tradycji.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Upiecz koniecznie, bo są pyszne. I ta konfitura z róży. Boskość :-D

      Usuń
  7. piekłam je osttanio, boskie są!

    OdpowiedzUsuń
  8. kurcze ile jest alternatyw dla starego poczciwego pączka :)
    fajne!

    OdpowiedzUsuń
  9. Poproszę! :D najlepiej od razu wszystkie 9 ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A nie zostawisz choć jednego dla mnie...?

      Usuń
    2. może połowę jednego :)

      Usuń
  10. Już pożarłam 2 pączki, ale kiedyś zrobię Twoje muffiny:-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Z tą posypką prezentują się świetnie!: )

    OdpowiedzUsuń
  12. Doskonałe :) skusiłabym się!

    OdpowiedzUsuń
  13. Super są, ale niestety nic już nie zmieszczę :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam ten przepis!! Bardzo często do niego wracam, nie tylko w Tłusty Czwartek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też będę do niego wracać, bo muffinki są świetne, a dżem z róży w tym zestawie po prosu boski :-)

      Usuń
  15. Ładnie wyglądają te muffinki Joasiu :) Poczęstujesz mnie jedną?:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Muffinki pączkowe to jest to :)).

    OdpowiedzUsuń
  17. Ach, jak miło widzieć je u Ciebie, zgadzam się, są bardzo szybkie i bardzo dobre. I ładnie się tu prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No po prostu musiałam Sosna i tyle, musiałam je upiec :-D

      Usuń
  18. Super .....całoroczny przepis :)!

    OdpowiedzUsuń